Sampsa ja Juha kisaamassa

…mutta eivät sentään samassa kisassa.

Juha Koivisto saavutti kolme kultaa viime toukokuussa kisatuissa penkkikarnevaaleissa Lohjalla ja Sampsa Marttila EM-hopeaa painonnostossa Rovaniemellä.

Ensimmäiseksi käsittelemme Juha Koivoston kisaa

Kuten mainitsin, osallistui Juha kolmeen kisaan: voimapunnerrukseen (ykkösmaksimi jalat ilmassa), toistokisaan sekä klassiseen penkkipunnerrukseen. Aiemmista jutuista ja mitalisaaliista voidaankin päätellä, että Juha ylläpitää kisaherkkyyttään jatkuvasti yllä ja siksi kahden tai vaikkapa kolmen kisan suoritukset eivät tuota miehelle ongelmia. Tällä kertaa toistokisa oli jäähdyttelyä, sillä Juha oli ainoa kisaaja ja yksi kisa oli vielä suorittamatta. Kultaa tuli 10 toistolla (HUOM! Juhan toistot liikkuvat 20 paremmalla puolella).

Ja vaikka Juhalla oli jo voimapunnerrus takana 10 kilon kaulalla toiseksi tulleeseen nähden, voitti hän klassisessa penkkipunnerruksessa tunnetun kilpakumppaninsa Ilkka Launosen 5 kilolla. Ilkalla on Suomen mestaruus vuodelta 2019 ja EM-kulta vuodelta 2018.

Ohessa videot kisoista sekä tulokset:

Maksimivoimapunnerrus:

  1. Nosto: 140 kg : good lift (51:50)
  2. Nosto: 147.5 kg: good lift (1:06:22)
  3. Nosto: 150 kg: good lift (1:18:20)

 

 

Klassinen penkki:

  1. Nosto: 150 kg : good lift (45:10)
  2. Nosto: 155 kg: no lift (58:05)
  3. Nosto: 155 kg: good lift (1:08:33)

 

Sampsan kisa:

HYV:n jäsenistö on muuttunut sen verran viime aikoina, että kaikki eivät välttämättä tiedä kenestä on kyse. Sampsa on yksi ensimmäisistä HYV:n jäsenistä ja myös yksi vahvimmista: mm. paras kyykky HYV:n kisoissa 195 kg, joka on Sampsan mittaiselle ja ”vain” 80-kiloiselle nostajalle erittäin kova tulos. Sampsa dominoi HYV:n voimakarkeloissa, mutta loisti myös aerobisissa lajeissa.

Sampsan on voinut nähdä Otahallilla treenaamassa.

Kisavideon löydät jutun lopusta. Ohessa Sampsan omat kommentit siitä, kuinka hän päätyi matkaamaan Rovaniemelle hakemaan mitalin 😉

”Olen treenaillut aktiivisesti painonnostoa noin 2,5 vuotta. Ensimmäisen vuoden itsekseni ja alkuvuodesta 2018 osallistuin n. 4kk ajan ohjattuun punttikouluun 1krt viikossa. Laji vei enemmän ja enemmän mennessään ja kilpaileminen tuntui alusta saakka kiinnostavalta. Keväällä 2018 liityin Anni Vuohijoen valmennusryhmään ja olen treenaillut siitä lähtien ohjatusti 4-5 krt viikossa.

Tavoitteiden asettaminen, niiden tavoittelu ja saavuttaminen ovat antaneet alusta asti kipinää tekemiseen. Ja motivaatiota on lisännyt myös korkeahko ikä (40v), jonka tuomia lisähaasteita vastaan on ollut mukava kamppailla. Vähän sitä myös yrittää treenata nuoruutta takaisin 🙂

Valmennusryhmässä on asetettu omia tulostavoitteita esim. vuoden periodilla ja ohjelmaan on kuulunut tasaisesti myös lähialueella järjestettyihin lähinnä piirikunnallisiin kilpailuihin osallistumista.

Kuluvan kauden ns. pääkilpailu oli Rovaniemellä järjestetty Masters EM 2019. Oma kisapäivä oli 17.6. sarjassa M40 81kg.

Kisoihin valmistautuminen sujui hyvin ja takana oli pitkä ehjä treenikausi. Tavoitteena kisoissa oli mitali ja oman yhteistulos-ennätyksen (205 kg, helmikuussa 2019) parantaminen.

Tempauksessa aloituspainoksi laitoimme 92kg. Se tuli kevyehkösti ylös ja hyväksyttiin 3-0. Seuraavaan lastattiin oma ennätysrauta 96kg ja myös se tuli hyvin ylös 3-0. Viimeiseen lähdettiin hakemaan 100kg tempausta, mutta tällä kertaa ei onnistunut. Tempaukseen olin kohtuullisen tyytyväinen, mutta hieman parempaa tulosta odotin.

Työnnössä ensimmäisellä haettiin tekniikka-ailahteluista johtuen varmaa tulosta ja tankoon laitettiin 110kg. Se tuli ylös ja hyväksyttiin tuomariäänin 3-0. Seuraavaan yritykseen lastattiin oma ennätysrauta 114kg ja myös tämä tuli yllättävän puhtaasti ylös ja hyväksyttiin 3-0. Viimeiseen yritykseen lähdettiin hakemaan 120kg ja tässä tuli kuin tulikin hyväksytysti ylös äänin 2-1. Työntö kulki yli odotusten ja tekniikka pelasi hyvin.

Tulin lopputuloksissa toiseksi yhteistuloksella 216kg.

Tämän vuoden loppuun mennessä tavoitteena yhteistulos 220kg ja sen saavuttamiseksi treenit jatkuu!”

Onnittelut vielä Sampsalle!

 

Sampsa nostaa videon loppupuolella (n. 6:45 alkaen).

Teksti: Jaakko

Videot: Juha Koivisto ja Rovaniemen Reipas