Juha Koivisto maapallon toisella puolen…

…ja tietenkin penkkipunnertamassa. Pohjoisella pallonpuoliskolla kesä lähestyy, mutta Juhan kisapaikassa ainakin olisi pitänyt olla talviset olosuhteet.

Paikka oli Sun City / Etelä-Afrikka ja kisat penkin MM:t, virallisemmin World Open, Sub-Junior, Junior & Masters Classic & Equipped Bench Press Championships 2023

Vaikka Juhalla on kisoja ylivoimaisesti eniten HYV:n historiassa – jopa kolminumeroinen määrä – ovat tulokset edelleen kovia ja mitalikaappia on varmastikin pariin otteeseen jouduttu päivittämään tai hyllyjä vähintään vahvistettavan. Kisalipun MM kisoihin Juha lunasti Tammisaaren SM kisoissa 1. sijoituksella.

Juhan kommentit kisasta:

Ilmoittumisten jälkeen ”Goodlift.info”:n julkaiseman osallistujalistan mukaan sarjaani M3 93kg oli tulossa 7 nostajaa, joista varsinaiseen kisaan osallistui kuusi nostajaa. Rankingin mukaan ykköstilaa piti saksalainen Franz Nerb, Koivisti toisena ja kolmantena Thomas Cencich.

Kisat pidettiin Sun City:ssä, joka oli 120 km ajomatkan päässä Johannesburgista. Kisapaikan korkeus oli 1100 m meren pinnasta, josta syystä aamun lämpötila oli vain n. +3ºC. Omat nostoni ajoittui sunnuntaille ja pitkän matkan (lennot 16 h + bussi 3 h) päätin mennä paikalle jo perjantaina, jotta mahdollinen lentojen aikana kerääntyvä neste poistuisi kropasta.

Kisat pidettiin 300 m päässä olevassa lämmittämättömässä hotellissa hallissa, jossa aamun lämpötilat olivat todella viileät. Oma puntarointini oli klo 10 ja kisat klo 12. Vielä edellisenä iltana painoa oli 93.50 kg, mutta kisavaaka näytti onneksi 91.85 kg, mikä oli optimaalinen suoritusten kannalta. Puntarointi päättyi klo 11:30, minkä jälkeen kesti 10 min ennen kuin ryhmäjako ja nostojärjestys selvisi. Nostin ensimmäisessä ryhmässä, joten lämmittely aikaa jäi todella niukasti (≈36 min).

Kisapenkkinä oli ELEIKOn vanhemman mallinen penkki, jossa perinteinen pehmuste. Kävin vielä kisaa edelltävänä päivänä varmuuden vuoksi vielä ”tyypittämässä” penkin yllätysten välttämiseksi.

Varsinaisessa kisassa Franze Nerb meni menojaan, joten taistelin hopea sijoituksesta kevyemmän Cencich:in kanssa, joka laittoi aloitukseen 147.5 kg, mutta pudotti sen 145 kg:n. Tuloksen varmistamiseksi pitkän matkustamisen jälkeen kuormautin aloitusraudakseni 140 kg, joka tuli ylös vaivattomasti. Cencich sen sijaan ”pummasi” ensimmäisen ja toisen145 kg:n kuormauksen. Laitoin toiseen nostoon 145 kg, mikä sekin tuli ylös helposti. Viimeisellä nostokierroksella Cencich sai 145 kg ylös, joten varmistaakseni hopean, minun oli otettava vähintään 147.5 kg. Olimme huoltajan kanssa sopineet, että jos Cencich korottaa viimeiseen nostoon 147.5 kg:n, niin omaan viimeisen yritykseen kuormautetaan 150 kg.  Cencich sai viimeisellä nostokierroksella 145 kg ylös joten minun oli nostettava 147.5 kg varmistaakseni hopean. Ennen viimeistä nostoa huoltaja Kaj Mattila sanoi minulle: ”tiedät mitä pitää tehdä”! Minä tiesin ja 147.5 kg tuli ylös todella helposti varmistaen MM- hopeamitalin.

Onnittelut Juhalle!

Teksti: Juha Koivisto & Jaakko Onali

Kuvat: Juha Koivisto ja videon kuvakaappaus

Alla nostot videoilla.

1. Nosto: 140 kg : good lift (16:03) 

2. Nosto: 145 kg: good lift (32:22) 

3. Nosto: 147.5 kg: good lift (49:13) 

Teksti: Jaakko O

Video ja kuva: Thegoodlifttv