Ennätyskova taso Voimaliigan osakilpailussa

Voimaliiga jatkui (an)aerobisen soutukisan jälkeen perinteisellä voimanostokisalla Otahallilla. Tällä kertaa osanottajia oli kertynyt hyvä määrä ja tasoa oli ennakoitu kovaksi, vaikka pari konkaria jättikin osallistumatta. Syitä poissaoloihin spekuloitaneen vielä tovin aikaa… Tästä huolimatta juurikin kilpakumppaneiden taso oli tarpeeksi kova motivoimaan nostajia!

Debyyttikisaajia voimanostossa olivat uudet jäsenet Tuukka ja Ville H. (joka nosti 100 % RAW – no sleeves, no belt) sekä syksyn voimamieskisassa kilpailuhenkisyytensä osoittanut Pekka. Meikäläisellä oli ainakin jonkinlainen mutu näiden miesten nostoista, mutta ei siltikään voinut aavistaa lopputulosta vanhojen jäsenten pitäessä treenit salassa. Tuttuja kisaajia olivat minä, Strykka-Leo, Olaf, Ivan, Tuomas ja Axu. Top 2:een oli veikkailtu Ivania ja Tuomasta, mutta järjestys oli mysteeri.

Jalkakyykky

Kyykkyyn lähtiessä mustalaisleiri oli ehtinyt vallata puolet yläkerran tiloista ja fillis vain parani – ainakin osanottajien osalta. Lajissa nähtiin perusvahvoja suorituksia. Perusvahvalla tässä tarkoitetaan vahvoja, sillä taso oli HYV:n historiassa ennätyskova.

Koska tuomarilinja oli ennakoidusti tiukka, oli kyykyn syvyydessä oli parin nostajan kanssa ongelmia. Tuomaksella aloitus 200 kg oli sarjapainotasolla, ja sen kyllä huomasi. Hän vei kyykyn ennakoidusti tuloksella 225 kg. Ivan jatkoi toisena penkkipunnerrukseen tuloksella 200 kgKyykyn osalta nähtiin myös neljäs nosto Tuukan kokeillessa 200 kiloa. Tähän osasyyllisenä oli allekirjoittanut, sillä edellinen nosto 190 kg vaikutti (väh. kahden toiston) sarjapainolta. 200 oli kuitenkin liikaa – liekö henkisesti 😉 Muutkin nostajat loistivat, sillä ennätyksiä taisivat rikkoa lähes kaikki.

dsc_2117

Uudet jäsenet Tuukka (kuvassa kyykkää) ja Ville (vasen varmistaja) edustivat kisan syväkyykkääjiä. Vaffa-Reijo tarkkailee (ja Voima-Jyri hyväksyy tuomiot).

 

Penkkipunnerrus

Penkkipunnerrukseen mentäessä top 3 sijoituksista käytiin kovaa taistoa. 1. ja 2. sija oli Ivanilla ja Tuomaksella ja kolmannesta sijasta kamppailivat pääasiassa Tuukka, Axu ja Olof. Olof oli tästä jälkimmäisestä ryhmästä paras penkkaaja – näin oli myös viime kevään kisassa. Kovaa tulosta ennakoi selkeä lihasmassan lisäys ja lopputulos 145 kiloa oli kisan toiseksi kovin nosto.

Penkkipunnerruksessa tuomiot aiheuttivat pientä älämölöä puutteellisen tuomarimäärän (2) vuoksi. Agitaattorin roolin otti viimein kirjurina toiminut Voima-Jyri: tasatilanteessa tuomitaan nostajan eduksi. Näin toimittiin myös kyykyssä. Penkkipunnerruksessa nähtiin Tuukalta jälleen neljäs nosto, joka tosin jäi rinnalle – tai oikeastaan puoliväliin nostomatkaa.

dsc_2134

Kisan kovimmasta penkistä vastasi Ivan. Viimeinen nosto (kuvassa tosin ensimmäinen) 165 kiloa tuli ylös äänin 1-1.

 

Maastanosto

Kyykystä palauttavan penkin jälkeen siirryttiin maastanostolavalle. Tässä lajissa moni nostaja aloitti kolmannen satasen puolella. Tuomas ja Ivan vanhoina arvokisaajina pääsivät hiukan ”taktikoimaan” ja nokittelemaan nostoissaan. Tuomaksen vakuuttava 257,5 kilon sumoveto oli kuitenkin viimeinen niitti, joka varmisti miehelle voiton. Villen 100 % RAW 220 kg oli allekirjoittaneen mielestä yksi kovimmista suorituksista, vaikka itsellä tulikin sama rauta ylös. Meikäläisen tyyli ei kuitenkaan ollut niin kaunis. Maastanosto oli muiden lajien tavoin täynnä ennätyksiä tai vähintään niiden sivuamisia.

dsc_2148

Tuomaksen viimeinen vetoyritys: 270 kg. Irroitus on erittäin vahva, mutta tasapainon kanssa oli ongelmia. Lähellä oli, että takana olevaa peiliä ei olisi tarvinnut enää pestä.

 

Yhteenveto

Aivan kuten kyykky jo indikoi, menivät 1. ja 2. sija Tuomakselle ja Ivanille. Tuloksia voit tarkkailla oheisesta liitteestä jutun lopusta. Kolmas oli neljänsiä yrityksiä lukuunottamatta puhtaasti 9/9 nostoa suorittanut Tuukka. Painoonsa nähden nämä olivat erittäin kovat tulokset.

Vuoden viimeinen kisa oli ehdottomasti yksi HYV:n historian kovimmista ja tunnelmaltaan parhaimpia taisteluita. Nostajien kehitys on ollut viime vuosien aikana vähintääkin lineaarista erisuuruisilla (>1) kulmakertoimilla ja nopean ekstrapoloinnin tulos tietää hurjaa ensi vuotta,

Ja ei tietenkään unohdeta kisan jälkeistä tankkausta kattavassa sushibuffassa. Näin launtaisena ruuhka-aikanakin pöytä löytyy vaivatta, kunhan oikeat tyypit sen varaavat 😉

dsc_2150

tulokset

Klikkaa kuvaa nähdäksesi tulokset suurempana.

 

Teksti: Pro-Jaakko

Kuvat: Voima-Jyri